maart 1, 20236 fouten die je best vermijdt bij het ontwerpen van je badkamer

Een droombadkamer waar jij volledig tot rust kan komen? Die moet juist ontworpen en ingericht zijn. Ontdek de 6 meest voorkomende fouten bij het ontwerpen van een badkamer.

De badkamer is een belangrijke ruimte in je woning, zowel op vlak van hygiëne als ontspanning. Om zowel comfortabel, gezond als praktisch te zijn, is het noodzakelijk om van tevoren goed na te denken over de indeling van deze ruimte. In dit artikel ontdek je de 6 meest voorkomende fouten die je best vermijdt bij het ontwerpen van je badkamer. 

1. Vooraf geen plan maken

Vooraf geen plan maken voor het ontwerpen of renoveren van een badkamer is een fout die veel mensen maken. Een plan op de juiste schaal maakt het mogelijk om de indeling van de ruimte te organiseren door rekening te houden met alle mogelijkheden en beperkingen.

Afhankelijk van de opstelling moeten een toilet, een douche en/of een ligbad, een wastafel of een badkamermeubel en opbergruimte worden ingebouwd met behoud van voldoende bewegingsruimte.

Bij het opmaken van het plan moet rekening gehouden worden met verschillende criteria:

  • De nodige ruimte rond elk element (voorbeeld: nodige ruimte om de douche/badkuip in/uit te stappen)
  • De plaats van waterinlaten en -uitlaten
  • De plaats van leidingen en stopcontacten.

Als het plan er eenmaal ligt, wordt de keuze van de verschillende sanitaire voorzieningen en meubels een stuk eenvoudiger.

Als je badkamer bijvoorbeeld vrij klein is, is het belangrijk om goede manieren te vinden om de wanorde in de kamer te beperken. Zo is de keuze voor een schuif- of vouwwand voor je douche een aanrader omdat deze minder ruimte inneemt dan een draaibare wand. Zoals bijvoorbeeld onze Ekinox-douchewandDankzij het strakke en elegante ontwerp kan je een volledig aangepaste en functionele doucheruimte creëren.

Als je doucheruimte complex is, is de extra platte Kinesurf-douchebak een geschikte oplossing. Dit is een op maat gemaakt model dat tot op de millimeter nauwkeurig kan worden aangepast aan de vorm van je doucheruimte.

Tot slot zijn er tegenwoordig veel gebruiksvriendelijke ontwerpsoftwareprogramma’s waarmee je op een toegankelijke en vaak gratis manier plannen en zelfs 3D-ruimten kan maken.

2. Opbergruimte vergeten

Naast de keuze van het sanitair vereist een goed ontworpen badkamer ook voldoende opbergruimte.

Een badkamer moet voldoende opbergruimte hebben voor hygiëne- en schoonheidsproducten en badlinnen. Alles wat je in je badkamer kan opbergen, maakt ruimte vrij in je andere kamers.

Dus minimaal een badmeubel en, als de ruimte het toelaat, een kast of planken. Als je een groot gezin hebt, creëer dan opbergruimtes voor elk gezinslid. Zo kan elk gezinslid zijn eigen opbergruimte hebben.

3. Verlichting verwaarlozen

Nog een fout die je best vemijdt is vergeten om verlichting te installeren die voldoet aan de huidige elektrische normen.

Een slecht verlichte badkamer is niet praktisch noch comfortabel in het dagelijkse leven. Slechte verlichting kan je bleek doen lijken in de spiegel. Bovendien kan een gebrek aan licht het voor mensen met zichtsproblemen moeilijk maken om dagelijkse activiteiten in de badkamer uit te voeren.  

Om optimaal te genieten van je badkamer, is het belangrijk prioriteit te geven aan kwaliteitsverlichting. Natuurlijk licht is een must, maar niet alle huizen hebben een raam in de badkamer.

In dit geval is de installatie van lichtpunten die voldoen aan de elektrische normen voor natte ruimten essentieel. Deze moeten een goede kleur hebben (warm wit is ideaal) en voldoende intensiteit. Voor maximaal comfort, voorzie een centrale verlichting en meerdere spots, vooral boven de wastafel.

4. De verkeerde materialen kiezen

Aangezien de badkamer een natte ruimte is, is het essentieel om compatibele en geschikte materialen te kiezen voor de vloer- en wandbekleding.

Voor de muren is de eenvoudigste oplossing te kiezen voor tegels, aardewerk, marmer of minerale hars, dit zijn waterafstotende en rotvrije materialen. Dit geldt vooral voor muren die in direct contact staan met water, zoals die van het bad, de douche en de wastafel.

Wandpanelen zijn ook een goed alternatief voor tegels. Ze zijn eenvoudig te installeren en waterdicht. Ze kunnen in de hele badkamer worden gebruikt, zowel in de douche als op andere muren in de kamer. Wij bieden wandpanelen met verschillende afwerkingen, passend bij alle badkamerstijlen.

Ook is het sterk aan te bevelen een antislipvloerbedekking te kiezen om het risico van uitglijden te voorkomen. Dus als je tegels kiest, moeten deze speciaal ontworpen zijn voor natte ruimten en antislipeigenschappen hebben.

5. Niet nadenken over ventilatie

In een vochtige ruimte is goede ventilatie essentieel. Dit voorkomt dat vocht stagneert en schimmel veroorzaakt. Om een badkamer op lange termijn gezond te houden, moet de ventilatie dus vooraf goed doordacht zijn.

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk om de ventilatie van deze ruimte te verzekeren. Idealiter is er een raam, maar als dat niet het geval is, moeten alternatieve oplossingen worden overwogen. De beste optie in dit geval is een CMV of gecontroleerde mechanische ventilatie te installeren.

Om deze kamer van het huis goed te ventileren moet je bovendien de deur zo vaak mogelijk open laten staan.

6. Denk eerst aan design

De laatste fout die bij de inrichting van een badkamer moet worden vermeden, is eerst nadenken over het ontwerp en de decoratie en pas daarna over het functionele aspect van de ruimte.

Om ervoor te zorgen dat de badkamer een aangename ruimte blijft om te gebruiken, is het essentieel om eerst te focussen op het functionele aspect en pas daarna op design en decoratie.

Daartoe is het belangrijk dat elk element wordt geplaatst overeenkomstig zijn dagelijks gebruik. Overweeg bijvoorbeeld de installatie van handdoekrekken bij het bad en de wastafel. Ook opslag moet functioneel zijn. Zo zijn badkamermeubels en spiegels met ingebouwde opbergruimte erg praktisch. Vergeet niet om in de douche of het bad opbergruimte te voorzien voor je hygiënische producten.

Wat de elektrische installatie betreft, vergeet niet om schakelaars te voorzien bij de ingang van de kamer, zodat je niet in het donker staat wanneer je de badkamer binnenkomt.

Geniet van jouw douchemoment in een Kinedo-douche

Je kent nu de belangrijkste fouten die je moet vermijden bij het ontwerpen van je badkamer. Aarzel niet om een ​​professional te raadplegen en ga langs bij een Kinedo-verdeler in jouw buurt voordat je aan de slag gaat.

Laat je informeren en inspireren

Als douchespecialisten denken we continu na over sfeer en functionaliteit om steeds betere doucheproducten te creëren. Onze collectie is al zeer uitgebreid en wordt voortdurend aangevuld met nieuwe innovaties. Benieuwd naar wat we allemaal doen?