Als je aan mensen in je omgeving vraagt wanneer ze douchen, merk je al snel dat de kampen verdeeld zijn: de ochtendouchers en de avonddouchers. Benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van beide momenten? Ontdek het in dit artikel.
Verdeelde meningen
Mensen zijn gewoontedieren, ze houden zich graag aan hun routines. Wanneer je aan iemand vraagt wanneer ze douchen en waarom, zullen ze hier vast argumenten voor hebben. Zowel ’s ochtends als ’s avonds douchen heeft zijn voordelen. Daarom is het dan ook een eindeloos debat over welk moment het beste is.
’s Ochtends douchen: de argumenten op een rijtje
Mensen die ’s ochtends douchen, kunnen zich niet voorstellen dat ze de dag anders zouden starten. Voor hen is douchen een manier om wakker te worden en de dag herboren te beginnen. Wetenschappelijke studies tonen ook aan dat ’s ochtends douchen helpt om te ontwaken, vooral als je afsluit met een paar minuten in koud water. Het stimuleert ook de creativiteit.
Liefhebbers van de ochtenddouche vinden het ook essentieel om de transpiratie van de nacht weg te spoelen en de dag fris te beginnen. Tijdens de koude wintermaanden is het wel belangrijk dat je haar niet meer nat is wanneer je naar het werk wandelt of fietst. Hier kan je ziek van worden.
’s Avonds douchen: de argumenten op een rijtje
Wie liever ’s avonds doucht, kan zich niet voorstellen onder de lakens te kruipen zonder eerst de sporen van de dag weg te spoelen: transpiratie, stof, vervuiling …
Voor velen is het ook een ritueel van ontspanning, zowel geestelijk als lichamelijk. Een douche voor het slapen gaan helpt om de spieren te ontspannen. Het is een goed moment om je hoofd leeg te maken en een staat van absoluut welzijn te bereiken, vooral na een lange dag. Het biedt lichaam en geest de juiste voorwaarden voor een goede nachtrust.
Wanneer je een douche neemt voor het slapengaan, zorg je er wel best voor dat je haar droog is voor je in bed kruipt. Slapen met nat haar is namelijk niet zo gezond.
Dus welk moment is het beste?
Wetenschappers, dermatologen en allergologen lijken het erover eens te zijn: de avonddouche verdient de voorkeur.
Enerzijds hebben studies aangetoond dat een douche, één tot anderhalf uur voor het slapengaan, gunstig zou zijn voor mensen met slaapproblemen. Een avonddouche helpt om de daling van de lichaamstemperatuur te versnellen, wat het inslapen vergemakkelijkt.
Een ander argument ten gunste van de avonddouche is dat van de dermatologen. Volgens hen is het belangrijk om je ’s avonds te wassen om de bacteriën van de dag te verwijderen. Aangezien de huid vooral ’s nachts regenereert, kan de aanwezigheid van verontreinigende stoffen dit proces belemmeren.
Een douche voor het slapengaan en een reiniging van de huid maken het mogelijk verzorgingsproducten aan te brengen die de hele nacht kunnen inwerken en een maximale doeltreffendheid garanderen. Deze dagelijkse routine wordt vooral aanbevolen voor mensen met huidproblemen, zoals acne.
Voor mensen met gevoeligheden of allergieën ten slotte, helpt een douche voor het slapen gaan om zich te ontdoen van ziekteverwekkers op de huid en het haar, zoals pollen. Dit voorkomt dat ze zich naar het bed verspreiden en vermindert allergische symptomen en reacties aanzienlijk.
De avonddouche lijkt dus de winnaar te zijn.
Geniet van jouw geluksmoment in een Kinedo douche
Wil jij ’s avonds (of ’s ochtends) volop genieten van jouw douchemoment? Kies dan voor een Kinedo douche. Ga langs bij een verdeler in jouw buurt voor meer informatie of persoonlijk advies. We wensen jou veel ontspannende momenten en douchegeluk toe!