Voor of tegen het installeren van een toilet in de badkamer? Hoewel velen het niet als de ideale oplossing voor hygiëne beschouwen, zijn de argumenten ten gunste ervan niet onbelangrijk. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van toiletten in de badkamer, en naar enkele tips over hoe ze het best kunnen worden geïntegreerd.
Nadelen
Onverenigbare functies
In het huis heeft elke kamer zijn eigen functie. Voor veel mensen zijn de functies van de badkamer en het toilet te tegengesteld om gecombineerd te kunnen worden. De badkamer is een ruimte voor hygiëne en schoonheid, voor ontspanning en welzijn. Het is moeilijk om ruimte te maken voor het toilet in deze context.
Gebrek aan privacy
Het grootste nadeel van het toilet in de badkamer is het gebrek aan privacy. Dan zijn er nog de organisatorische problemen die dit kan veroorzaken, vooral voor een groot gezin of als je mensen op bezoek krijgt. Men moet dan wachten tot de toiletten vrij zijn alvorens te gaan douchen, en omgekeerd. Dit kan leiden tot lange rijen voor de deur van de badkamer.
Hygiëneproblemen
Critici van toiletten in de badkamer zullen wijzen op het risico van verspreiding van bacteriën door de aanwezigheid van het toilet in dezelfde ruimte als tandenborstels en andere hygiënische producten en accessoires. Dit vereist een onberispelijke hygiëne en bijzondere aandacht, vooral met jonge kinderen.
De voordelen
Ruimte besparen
De vraag naar toiletten in de badkamer komt niet altijd aan de orde omdat we niet altijd de keuze hebben om het anders te doen. In een kleine woning telt elke vierkante centimeter en door het toilet in de badkamer te integreren kan veel ruimte worden bespaard. Zo hoeft er geen extra kamer te worden gemaakt en komt er ruimte vrij om de rest van het huis in te richten. Dit is een ongetwijfeld eerste voordeel!
Gemakkelijke toegang
Het toilet in de badkamer is ook comfortabeler voor bejaarden en personen met beperkte mobiliteit. Als de badkamer ruim genoeg is, is het voor een rolstoel of rollator gemakkelijker om zich te verplaatsen. Aparte toiletten zijn meestal klein en bemoeilijken de toegang.
Sparen
Een ander argument ten gunste van een toilet in de badkamer is van budgettaire aard. Tijdens de bouw kan door de integratie van het toilet in de badkamer echt op materiaal worden bespaard. Aangezien alle waterinlaten en -uitlaten zich op dezelfde plaats bevinden, is er aanzienlijk minder leidingwerk nodig. De gevolgen voor de begroting zijn niet te verwaarlozen.
Hygiëne
Omdat het wegens plaatsgebrek niet altijd mogelijk is een handenwasbakje in een afzonderlijk toilet te installeren, biedt het toilet in de badkamer rechtstreeks toegang tot een waterpunt en garandeert het dus een betere hygiëne.
Onze tips om het toilet in de badkamer te integreren
Om het toilet zo goed mogelijk in de badkamer te integreren, is het belangrijk bepaalde regels inzake comfort, hygiëne en esthetiek in acht te nemen.
Toilet in de badkamer
Plan allereerst een ruimte van minimaal 60 x 100 cm voor de installatie van het toilet, zo ver mogelijk van de badkuip en de wastafel om spatten en de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
Indien mogelijk, isoleer het toilet van de rest van de badkamer. Als de configuratie van de kamer het toelaat, kan je een scheidingswand of zelfs een schuifdeur aanbrengen om een aparte ruimte te creëren. Je kan het toilet ook verbergen achter een scherm of opbergmeubel. Op die manier behoud je de privacy van iedereen in de badkamer en beperk je bacteriologische besmetting.
Nog een tip: kies voor een hangend toilet. Dankzij het elegant design zal beter passen in je badkamer en er mooier uitzien. Het is ook gemakkelijk schoon te maken en bespaart ruimte. Kies er een die past bij het andere sanitair om de harmonie van de kamer te bewaren.