Wil je besparen op je waterverbruik in je badkamer? Dan is een zuinige (douche)kraan zeker een aanrader! Maar wat zijn de mogelijkheden? En kan je eigenlijk echt water besparen dankzij een waterbesparende kraan? We deden zelf onderzoek naar de drie meest gestelde vragen bij onze klanten!
Kost het installeren van een waterbesparende kraan veel tijd?
Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: de installatie duurt even lang als een gewone douchekraan. Dus vraagt het om veel tijd? Absoluut! Want niet enkel het water moet aangesloten worden, maar ook het warm water moet juist functioneren en de volledige installatie moet hierop worden aangepast. Kortom: het neemt wel wat tijd in beslag. Zit je in een nieuwbouw? Hou er dan op voorhand rekening mee en kies vanaf het eerste moment voor een waterbesparende kraan. Is je kraan al heel wat jaren oud? Neem er ook dan de tijd voor om een nieuwe spaarzame douchekraan te installeren. Op lange termijn gaat het je veel opbrengen en ben je blij met je keuze.
Is er een verschil tussen een normale douchekraan en een waterbesparende douchekraan?
Natuurlijk is daar een verschil in! De oudere versies van waterbesparende douchekranen beschikken natuurlijk niet over de nieuwste technologieën, maar de nieuwere spaarzame douchekraan maken zeker wel een verschil. Aan het uiterlijk van een waterbesparende douchekraan is niets te merken, maar de binnenkant van de kraan laat wel degelijk minder water doorstromen. Op die manier bespaar je zo’n 50% water uit tijdens één douchebeurt. Een gemiddelde douchebeurt duurt 5 tot 10 minuten waarbij je ongeveer zo’n 90 tot 150 liter water verbruikt. Dankzij een spaarzame douchekraan zit je ‘maar’ rond de 45 tot 75 liter. Op financieel vlak merk je na een jaar zeker dus wel een verschil.
Het douchen met een waterbesparende kraan is minder warm
Mythe! Het enigste wat een waterbesparende douchekraan doet, is lucht toevoegen aan het water. Wanneer je onder de douche staat, merk je dit zelf niet. Maar het zorgt er wel voor dat het water warm(er) blijft. Dankzij de lucht die wordt toegevoegd, is er ook minder energie nodig voor het water op temperatuur te krijgen. De douchekranen van tegenwoordig worden ontwikkeld met een water-terug-winningssysteem (WTW). Dit systeem haalt energie uit het water dat is gebruikt tijdens de douchebeurt. Op die manier bespaar je ook nog eens energie! Dus een waterbesparende douchekraan heeft niet alleen invloed op je waterfactuur, maar ook je energierekening.
Op zoek naar een inloopdouche?
Ontdek hier ons gamma aan inloopdouches. Samen gaan we op zoek naar jouw dagelijkse dosis douchegeluk en bekijken we al jouw mogelijkheden!