juni 20, 2022Zo kies je de juiste douchewand

De douchewand is een belangrijk onderdeel van jouw badkamer, hij moet zowel stijlvol als praktisch zijn. Ontdek hoe je de beste keuze maakt in dit artikel.

De douchewand is een belangrijk onderdeel van jouw badkamer, hij moet zowel stijlvol als praktisch zijn. Maar hoe kies je een douchewand die het best aansluit bij jouw behoeften? We helpen je op weg!

2. Kies een type douchewand

Je kiest je douchewand best op basis van de indeling van je douche en badkamer. De eerste stap is de keuze tussen een open of gesloten douche.

Met de opkomst van de inloopdouche is een open douche heel populair geworden. Dit type douche geeft een strakke en eigentijdse look aan je badkamer. Het is heel toegankelijk, maar biedt minder bescherming tegen waterspatten. Een gesloten douche zoals een douchecabine zorgt er daarentegen wel voor dat al het water binnen blijft.

Welke douchewand voor een open douche?

Afhankelijk van plaats van de douche in de badkamer (in een nis, in een hoek of tegen een muur), bestaat een open douche uit één of twee vaste glazen wanden die loodrecht op muur worden geplaatst:

  • In een nis: als de breedte van de douche groot genoeg is, kan een vaste wand worden gebruikt om de doucheruimte gedeeltelijk af te sluiten, zodat er voldoende doorgangsbreedte overblijft.
  • In een hoek: alleen een Solo douchewand kan geïnstalleerd worden, waarbij de andere zijde open blijft.
  • Tegen een muur: de ruimte kan aan twee zijden worden verdeeld door wanden die loodrecht op de muur worden geplaatst. Of eenvoudiger: door een paneel dat evenwijdig aan de muur wordt geplaatst en aan elke zijde toegang geeft.

1. Bepaal je behoeften en je beperkingen

Het is belangrijk dat je douchewand is afgestemd op je douche, maar ook op jouw behoeften. Heb je een grote of een kleine badkamer? Wie zal de douche gebruiken? Deze factoren beïnvloeden de keuze van je douchewand.

Denk dus aan:

  • De indeling van je douche: Staat die in een hoek, een nis of tegen een muur? Is het een open of gesloten model?
  • De grootte van je douche.
  • De beschikbare ruimte: Hoe groot is jouw badkamer? Hoeveel ruimte is er beschikbaar rond de douche?
  • Toegankelijkheid: Zal de douche gebruikt worden door senioren of personen met een beperkte mobiliteit?

Douchewand voor een gesloten douche

Een gesloten douche bestaat uit een of meerdere douchewanden die de ruimte afbakenen, en een of twee deuren. Er zijn verschillende soorten deuropeningen:

  • De schuifdeur;
  • De draai- of pivoterende deur;
  • De opvouwbare deur.

3. Bepaal de afmetingen van je douchewand

Er zijn standaardafmetingen voor inbouwklare douchewanden. De hoogte van zowel douchewanden als douchedeuren varieert gewoonlijk van 185 tot 200 cm. De onze Ekinox-reeks gaat zelfs tot 207 cm, ideaal voor grotere mensen. De breedte van wanden varieert van 70 tot 140 cm en van douchedeuren van 70 tot 180 cm, afhankelijk van het openingssysteem: schuif-, draai-, pivoterende of vouwdeur.

Om aan al jouw behoeften en wensen te voldoen, heeft Kinedo de Smart Design reeks douchewanden ontwikkeld. Met zijn strakke, moderne lijnen is dit gamma verkrijgbaar in verschillende formaten en uitvoeringen: vaste, draai-, vouw-, schuif- of draaideuren, met of zonder drempel.

4. Bepaal de afwerking van je douchewand

De beglazing

De beglazing van een douchewand is meestal gemaakt van acryl of glas. Acryl heeft het voordeel dat het licht en budgetvriendelijk is, maar niet erg goed van kwaliteit en op lange termijn vrij breekbaar, terwijl glas duurder, beter van kwaliteit en resistenter is. In het algemeen zijn glazen wanden tussen 3 mm en 8 mm dik. Hoe dikker het glas, hoe sterker de wand en hoe stabieler hij is.

De wanden kunnen vervolgens op verschillende manieren afgewerkt worden:

  • Volledig transparant voor absolute helderheid;
  • Gezeefdrukt glas voor design;
  • Gematteerd of granietglas voor privacy;
  • Spiegelglas.

Zo is onze Kinequartz Solo douchewand beschikbaar in drie glasafwerkingen: helder, gespiegeld gerookt en met een gespiegelde middenband. Dit hoogwaardige glas is 8 mm dik en heeft een antikalklaag voor eenvoudig dagelijks onderhoud.

De profielen

De profielen van een douche zijn de randen langs de wanden. Bij instapmodellen zijn de profielen meestal gemaakt van PVC, wat minder duur is, maar van mindere kwaliteit en minder bestendig. De hogere reeksen hebben meestal aluminium profielen, die esthetischer zijn en sterker op lange termijn.

Laat je informeren en inspireren

Als douchespecialisten denken we continu na over sfeer en functionaliteit om steeds betere doucheproducten te creëren. Onze collectie is al zeer uitgebreid en wordt voortdurend aangevuld met nieuwe innovaties. Benieuwd naar wat we allemaal doen?